Türk Veteriner Hekimleri Birliği tarafından düzenlenen Dünya Veteriner Hekimleri Günü programı kapsamında Veteriner Hekim ve Sağlık Hizmetleri ile Tüm Tarım Orman Çalışanları Sendikası (Veteriner Hekim-Sen) Genel Başkanı Elif Budak Mutluer, Ulus Meydanı’nda bir konuşma yaptı.
Veteriner Hekim-Sen Başkanı Mutluer’in yaptığı konuşmanın tam metni şöyle;
Bizler;
Dağ, taş, yağmur, çamur demeden kötü çalışma koşullarına rağmen ülkemizin en ücra yerlerine hayvan sağlığı, halk sağlığı, çevre sağlığı ve gıda güvenliği gibi çok sayıda sağlık hizmetini götürenleriz.
Vatanımızın yaylasında, dağında, kıyısında her köşesinde Devlet’imizin varlığını hissettirenleriz.
Zoonoz hastalıklar hayvan ve insan sağlığını tehdit ettiğinde sağlığımızı, canımızı riske edip görev başına ilk koşanlarız;
Görevi nedeniyle Zoonoz meslek hastalığına en çok yakalanan ama RİSKLİ meslek grupları içerisinde sayılmayanlarız.
657, 992 ve 1593 sayılı Kanunlara göre sağlık hizmetleri sınıfında yer almalarına rağmen özlük haklarına sıra geldiğinde bu haklardan yararlandırılmayanlarız.
Halk sağlığı ve gıda güvenliği hizmetlerini toplum adına sağlamak için dayak yerken, şiddete maruz kalırken hatta öldürülürken dahi sağlıkta şiddet yasası kapsamına alınmayanlarız.
Ama Osmanlı’dan günümüze aşı, antiserum geliştiren bu anlamda ülkemizin temel taşı bir mesleğin mensupları ve Türk Bilimine yön verenleriz.
2024 yılının Dünya Veteriner Hekimler Günü teması “Veteriner hekimler temel sağlık çalışanıdır” olarak belirlenmişken, kendi toplumumuza hekim ünvanına sahip olmamıza rağmen sağlık çalışanı olduğumuzu anlatmak zorunda kalanlarız.
Hekimlerden hak alınırken (tam gün yasası) hekim sayılan ama hak verilirken hekim sayılmayanlarız.
Herhangi bir talebi mecliste dile getirilince talepleri kabul edilmeyenleriz.
Savaş, salgın hastalıklar ve olağanüstü zamanlarda değer verilen, sul zamanında değer verilmeyenleriz.
Kendilerini öksüz, yetim ve sahipsiz hisseden veteriner hekimleriz.
Bütün bu olumsuzluk ve sahipsizlik nedeniyle hekimliğin bir gereği olan kendi göbeğimizi kendimiz kesmeye karar verdik. Bu anlamda ülkemizin bilmine, fikrine sanatına gelişmesine ve kalkınmasına büyük katkı veren 182 yıllık kadim meslek tarihimize yakışanı yapıp haklarımızı aramak için sendikamızı kurmak zorunda kaldık.
Sayın Meslektaşlarım:
Ülkemizin daha çok kırsalına iş götüren yoğun iş yükümüz nedeniyle, sosyaliteden uzak bir yaşam tarzını benimsemek zorunda kaldık.
Görevimizi yerine getirirken uğradığımız şiddetlere, tehditlere alışır olduk.
Halk ve hayvan sağlığını korumak adına; kötü çalışma şartları yüzünden meydana gelen yaralanmaları ve kalıcı hasarları, yakalandığımız zoonoz hastalıkları , geçirdiğimiz trafik kazalarını ve hayatını kaybeden meslektaşlarımızı kabullenir olduk.
Bu olumsuzlukları sessiz kalarak, kabullenmek bizim mesleğimize ve mesleki geçmişimize uygun değildir.
Bizler Mehmet Akif’in, Adil Mustafa Şehzadebaşı’nın, Süreyya Tahsin Aygün’ün, Suphi Edhem’in ve Ahmet Şefik Kolaylı, Osman Nuri Koçtürk (Tarhana Osman) gibi Türk Bilim Tarihine yön veren Hekimlerin mirasçılarıyız.
Uğradığımız hak kayıpları ve görevimiz sırasında yaşadığımız sıkıntıları dile getirmek için başkalarından medet umduk.
Ama artık BİTTİ.
Bizi en iyi biz anlar, bizi en iyi biz temsil ederiz!
Sendikamız görüşmelere başladıktan sonra kazanımlar elde edildiğinde; bu sadece sendikamızın değil, yoğun iş temposuna rağmen, ailesinden eksilttiği zamanla mesleği ve meslektaşları için mücadele eden bütün meslektaşlarımızın sayesinde olacaktır.
Bu duygu ve düşüncelerle Dünya Veteriner Hekimler Günümüzü kutlar:
Sahaya sadece hak aramak için değil, görevimizi hekimliğin gereğine uygun şekilde yerine getirmek için elde edeceğimizi düşündüğümüz şartlara, kavuşmak ümidiyle
tüm meslektaşlarımızı Veteriner Hekim-Sen ailesine katılmaya davet etmekteyiz…