Türk Veteriner Hekimleri Birliği Vakfı (TVHB Vakfı) 30 Nisan 1988’de 19800 sayılı T.C. Resmi Gazetesinde yayımlanarak kuruldu.
Kurucu üyeleri; İzzet Öztaşıram, Doç Dr. Adukadir Akcan, Abdullah Halis Baytaz, Nahit Yazıcıoğlu, Erol Salih Delice, Ahmet Nizamettin Güvener, Uğur Ata ve Turan Nalbantoğlu’dur.
Vakıf, Türk veteriner hekimlerinin ve öğrencilerinin sosyal, kültürel ve mesleki dayanışma ve mesleki yetişmelerini sağlamak; milli ve manevi değerlerin ışığında ülke menfaatleri doğrultusunda mesleki faaliyetlerde bulunma ana gayesi ile kurulmuştur.
Vakfın hedefleri üç ana başlık altında toplanıyor;
1- Mesleki Gelişim
- Veteriner hekimler ve bu meslek grubunu yetiştiren fakültelerin öğrencileri arasında sosyal, kültürel ve mesleki dayanışma ve yetişmeyi temin etmek, destekleyici her türlü yardımda bulunmak.
- Veteriner hekimlere, öğrencilere ve ilim adamlarına yurt içi ve dışı tahsil, doktora ve araştırma bursları vermek, teşvik etmek, eğitim kurumları ve üniversitelerle işbirliği yapmak, öğrenci yurtları ve pansiyonlar açmak.
- Veteriner hekimler arasında mesleki deontolojiyi, maddi ve manevi, dayanışma ve yardımlaşmayı sağlamak.
- Serbest veteriner hekimliğin gelişmesini teşvik amacıyla, veteriner hekimlerin hayvancılıkla ilgili işletmeleri için her türlü yardımda (malzeme, kredi vs.) bulunmak.
- Veteriner hekimliği mesleğinin ülke menfaatleri doğrultusunda en faydalı şekilde uygulanması için faaliyetlerde bulunmak.
2- Halkı Bilinçlendirme
- Ülkedeki hayvan sağlığı ve üretimine ilişkin problemleri, hayvansal ürünlerin üretim ve kontrolleri, veteriner halk sağlığı ve veteriner hekimliği mesleğini ilgilendiren diğer konularda çok yönlü sosyal, kültürel ve eğitim faaliyetlerinde (kurs, seminer, açık oturum, sempozyum, panel ve anma günleri düzenlemek, dergi broşür ve gazete çıkarmak) bulunmak, Gerektiği hallerde eğitim ve kültür merkezleri kurmak.
3- Diğer Çalışmalar
- Vakfın belirtilen gayelerine benzer faaliyetleri gaye edinip sosyal, kültürel, eğitim ve benzeri gayelerle kurulan diğer vakıflarla ve meslek kuruluşlarıyla gerektiğinde işbirliği yapmayıda hedefliyor.
- Vakfın gelirleri elverdiği ölçüde üyelerine emeklilik yardımı, doğum yardımı, ölüm yardımı, nakil yardımı, kaza yardımı, afet yardımı, evlenme yardımı gibi yardımlarda bulunmak ve iş kredisi, konut kredisi ve benzeri krediler açmak.
Haber: Meltem Merve Sarıdağ
Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi JOURVET Öğrenci Temsilcisi