Kocaeli Veteriner Hekimleri Odası “18-24 Kasım 2022 Dünya Antimikrobiyal Farkındalık Haftası” basın açıklamasıdır.
Dünya Antimikrobiyal Farkındalık Haftası (WAAW), Antimikrobiyal farkındalığını ve anlayışını geliştirmek amacıyla, Tek Sağlık paydaşları (Çevre sağlığı, Hayvan sağlığı, İnsan sağlığı) ile devlet yöneticileri arasında iyi uygulamaları teşvik etmek için her yıl kutlanan uluslararası bir kampanyadır.
Antimikrobiyal direnç (AMD) Enfeksiyona neden olan, patojen mikroorganizma (bakteri, virüs, mantar, parazit) veya suşun, antimikrobiyal ilacın tedavide kullanıldığı doz aralığında, ilaç tarafından etkilenmemesi olarak tanımlanır. Oluşan bu Antimikrobiyal direnç, Bakterilerin, virüslerin , mantarların ve parazitlerin oluşturduğu enfeksiyonların tedavisini zorlaşmasına, hastalığın ağır seyretmesine ve sonucunda hastanın ölüm riskinin artmasın sebebiyet verir.
Antimikrobiyal ilaçların özellikle de antibakteriyel ilaçların insan ve hayvan sağlığında kontrolsüz ve bilinçsiz bir şekilde kullanılması ile birlikte Antibakteriyel direnç gelişmektedir. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, her yıl dünya çapında 700 bin kişi Antibakteriyel ilaçlara dirençli bakterilerin enfeksiyonu sonucu ölmektedir.
2014 yılında yapılan araştırmada, önlem alınmaması durumunda antibiyotik dirençli bakterilerden ileri gelen hastalıklardan dolayı 2050 li yıllarda antibiyotik direnci nedeniyle 10 milyona yakın kişinin hayatını kaybedeceği öne sürülmektedir.
Ayrıca Antimikrobiyel direnç nedeniyle gıda güvenliği ve gıda güvenirliği stratejik bir hale gelmiştir. Antimikrobiyal direnç oluşumunu önlemek amacıyla koruyucu hekimlik uygulamalarını hayata geçirmek beşeri, veteriner hekimler ve sağlığın diğer paydaşlarının bir arada çalışmasını sağlayacak ‘Tek Sağlık’ yaklaşımı ivedi olarak hayata geçirilmelidir.
Antimikrobiyal dirence karşı ‘Akılcı İlaç Kullanımı’ konusu toplumun bütün kesimlerini ilgilendiren ve elbirliği ile çözülmesi gereken bir konudur.
Bireysel olarak ‘Antimikrobiyel direncin’ gelişimine karşı basitçe yapabileceklerimiz;
- Enfeksiyon ve etkenlerinden korunmak için el temizliği ve bireysel hijyene dikkat etmeliyiz.
- Gereksiz ve bilinçsizce antimikrobiyel ilaç kullanmamalıyız.
- Veteriner Hekim, Beşeri Hekim tarafından reçete edilen antimikrobiyel ilaçları reçetede belirtilen, sürelerde kullanmalıyız.
- Evimizde, işyerimizde artan veya son kullanım tarihi geçen antimikrobiyel ilaçların toprağa karışmasını engellemek için çöpe atmayıp ilgili resmi kurumlara teslim etmeliyiz.
Sonuç olarak; Tek Sağlık yaklaşımı ile tüm meslek gruplarını bir arada bulunduran COVİD-19 gibi zoonotik hastalıkların önlenmesini sağlayacak, Antimikrobiyal direnç gibi gelecekteki sorunları önleyecek insan, hayvan ve gıda güvenliği gibi alanlarda riskleri ortadan kaldıracak ulusal ve uluslararası çalışmalar mutlaka yapılmalıdır.
Kocaeli Veteriner Hekimleri Odası
Yönetim Kurulu Adına