Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından her yıl Şap ve Koyun Keçi Vebası hastalığı ile ilgili “Tam Zamanlı Saha Tatbikatı ve Salgın Yönetimi Eğitimi” düzenleniyor. 2023 yılında söz konusu eğitimlerin ikincisi 18-22 Eylül 2023 tarihleri arasında Adana İlinde gerçekleşti.
Tatbikatta, Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü Hayvan Sağlığı ve Karantina Daire Başkanlığı, Şap Enstitüsü Müdürlüğü ve Veteriner Kontrol Merkez Araştırma Enstitü Müdürlüğünde görevli veteriner hekimler tarafından, Adana, Gaziantep, Kilis, Adıyaman, Kahramanmaraş, Mersin, Şanlıurfa ve Osmaniye İl Tarım ve Orman Müdürlüklerinde görevli hayvan sağlığından sorumlu personele Şap ve Koyun ve Keçi Vebası hastalığı ile ilgili olarak yüksek düzeyde bilinç ve hazır olma durumu, çevre korumayı sağlamak için gerekli ulusal önlemleri belirlemek ve Şap ve Koyun Keçi Vebası salgınının ortaya çıkması durumunda yapılması gereken işlemler hususunda bilgi verildi.
Bu kapsamda masa başı teorik çalışmalar, soru alıştırmaları, senaryo, uygulamalı saha çalışmaları, hastalığın hızlı bildirimi, numune alma ve gönderme, biyogüvenlik ve etkin mücadeleye yönelik konularda uygulamalar gerçekleştirildi.
Bu tatbikatlar ile söz konusu hastalıkların ortaya çıkması durumunda hastalığa hızlı müdahale edilmesi, acil eylem planlarının test edilmesi ve aksayan yönlerin tespit edilmesi, salgının ortadan kaldırılması için gerekli bütün imkanlar, ekipman, personel ve diğer malzemeye uygun erişim sağlanması, komşu ülkelerle işbirliğinin teşvik edilmesi ve söz konusu hastalıklara ilişkin farkındalık ve hazırlık düzeyinin yükseltilmesine yönelik ulusal önlemler ortaya konulmaktadır.
Adana’da “Tam Zamanlı Saha Tatbikatı ve Salgın Yönetimi Eğitimi” programına 36 kursiyer katılmış olup, düzenlenen sertifika töreninde Adana Tarım ve Orman İl Müdürü V. Efe Güler ve Hayvan Sağlığı ve Yetiştiriciliği Şube Müdürü Caner Alıç tarafından kursiyerlere katılım sertifikası verildi.
Haber: Adana İl Tarım ve Orman Müdürlüğü