Et ve Süt Kurumunun Kuruluş Amacı
Et ve Süt Kurumu Türkiye Cumhuriyeti Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı resmî bir kurumdur. Merkezi Ankara’dadır. Et ve Süt Kurumu canlı hayvan satın alıp, kesim sonrası bunları işleyerek satışa hazır hale getirmekte ve piyasaya sunmaktadır.
Türkiye’de hayvancılık ve balıkçılığın geliştirilmesi amacıyla Et ve Balık Kurumu adıyla 1 Ekim 1952 tarihinde kuruldu. Sayıları 30’un üstüne çıkan çeşitli üretim kuruluşlarıyla Türkiye’deki en büyük et üretim kuruluşu haline geldi. 3 Mayıs 2013 tarihinden itibaren adı Et ve Süt Kurumu olarak değiştirildi.
Et ve Süt Kurumu Tarihçesi
Türkiye’de hayvancılık sektörü ve ekonomiye önemli katkılar sunan “Et ve Balık Kurumu,” 2013 yılından itibaren “Et ve Süt Kurumu” adıyla faaliyetlerine devam etmektedir. Kurumun kuruluşu, özel sektörün henüz gelişmediği, sermaye birikiminin sınırlı olduğu, sanayi ve ticaretin gelişiminin zor olduğu bir döneme denk gelmektedir.
Türkiye Cumhuriyeti, hayvancılık ve et sektöründe diğer sektörlerde olduğu gibi gelişme sağlamak, istihdamı artırmak ve ekonomik büyümeyi teşvik etmek amacıyla Kamu İktisadi Devlet Kuruluşlarını kurarak özel sektöre öncülük etmiş ve sanayinin büyümesine ve sermaye birikiminin oluşmasına katkıda bulunmuştur. Bu doğrultuda tarım sektöründe Et ve Balık Kurumu, Süt Endüstrisi Kurumu, Yem Sanayi gibi kuruluşları kurarak tarım ve hayvancılığın gelişimine katkı sağlanmıştır.
Et ve Balık Kurumu, veteriner hekimlerin denetiminde kasaplık hayvan alım ve kesim işlemlerini gerçekleştirerek hijyenik şartlarda kaliteli et üretimi yapmak için et kombinalarını devreye sokmuş ve bu sayede et ve et ürünleri üretim sanayisini geliştirmiştir. Bu sayede ülke hayvancılığının geliştirilmesi ve verimliliğinin artırılması hedeflenmiştir. EBK, Türkiye hayvancılığı ve ülke ekonomisi için önemli görevler üstlenmiştir.
Ancak zaman içinde, diğer Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT) gibi, yanlış politika ve siyasi yatırımlar, boşa harcanan kapasiteler, yanlış istihdam politikaları ve günlük siyasi kararlar nedeniyle zarar etmeye başlamış ve sonuç olarak Bakanlar Kurulunun 20/05/1992 tarih ve 3088 sayılı kararı ile özelleştirme programına dahil edilmiştir. 22/01/1993 tarihinde ise adı “Et ve Balık Ürünleri A.Ş.” olarak değiştirilmiştir.
1990’lı yıllara kadar 35 iş yeriyle faaliyet gösteren Et ve Balık Kurumu, bugüne kadar toplam 20 işletmesini satmış, 5 adedini resmi kurumlara bedelsiz olarak devretmiş ve 3 adet işletmesini kapatmıştır. Hükümet, Et ve Balık Kurumu’nun Türkiye hayvancılığı için hala değerli olduğuna inanarak, hayvancılığı geliştirme ve kalite standartlarını yükseltme politikaları çerçevesinde 26/08/2005 tarih ve 2005/104 sayılı Özelleştirme Yüksek Kurulu Kararındaki; “…Şirketin yeniden yapılanması, AB normlarına uygun olarak hayvancılık sektöründe düzenleyici ve destekleyici bir rol üstlenmesi…” temel gerekçesi ile Kurumun özelleştirme kapsam ve programından çıkartılarak eski statüsüne iade edilmesine karar vermiş ve 06/10/2005 tarih, 25958 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan kararname ile Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile ilişkilendirilmesini onaylamıştır. 27/04/2013 tarihli ve 28630 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 2013/4553 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile de Kurumun adı Et ve Süt Kurumu Genel Müdürlüğü olarak değiştirilmiştir.
Et ve Süt Kurumu şu anda Adana, Ağrı, Bingöl, Denizli, Diyarbakır, Erzincan, Erzurum, Sakarya, Sincan, Sivas, Yozgat, Van Kombinaları ve İstanbul Et İşletme Müdürlüğü olmak üzere toplam 13 iş yerinde faaliyetini sürdürmektedir.
Kaynak:
https://www.esk.gov.tr/tr/10097/Et-ve-Sut-Kurumu-Tarihcesi
https://tr.wikipedia.org/wiki/Et_ve_Süt_Kurumu
Haber:
Pelin Aravi
Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi JOURVET Öğrenci Temsilcisi