Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) her yıl 16 Ekim’i örgütün 1945 yılında kuruluşunu anmak amacıyla ‘Dünya Gıda Günü’ olarak kutlar.
Gıda gününü kutlamadaki amaç Dünya üzerindeki yetersiz beslenmeye, açlığa ve aç insanların acısına dikkat çekmek, farkındalık oluşturmak ve açlık felaketine karşı devletleri, kurum ve kuruluşları ve insanları harekete geçirmektir.
Dünya Gıda Günü’nde; dünyadaki açlık problemleri ile yetersiz beslenme ve çözüm yollarının gösterilmesi, ülkeler arasındaki gıda üretimi birlikteliğinin sağlanması, gıdaların üretimi- tüketimi ve satış noktalarındaki hijyen ve sanitasyon etkinliğinin sağlanması ile yeterli ve dengeli beslenmenin öneminin belirtilmesi, farkındalık oluşturulması ve açlık felaketine karşı devletleri, kurum ve kuruluşları ve insanları harekete geçirmek amaçlanmaktadır. Dünya da milyonlarca insan açken her gün tonlarca gıda, üretim veya taşınma aşamasında bozularak veya evlerin, satıcıların ya da restoranların çöp kutularına atılarak israf edilmektedir. Gıdanın bilinçsizce tüketilmesi de üretimde kullanılan değerli kaynakların ziyan olmasına yol açmaktadır. Günümüzün en büyük problemlerinden biri israftır. İsrafın önüne geçmek için de ihtiyaçtan fazla üretime engel olmak ve hijyen kurallarına uyum sağlayarak gıdanın bozulma nedeni ile kaybının önüne geçilmelidir.
Günümüzde hala merdiven altı tabiri ile tanımlanan kayıt dışı birçok firma olması ve tüketicilerin bu tür firmalardan gıda temin etmesi, dolayısıylada hijyen kuralların üretim yapılmayan firmalardan elde dilen gıdalar olduğu içinde daha kısa sürede godalar bozulmakta ve israfa sebebiyet vermektedir.
Bu noktada tüketicilere düşen en önemli görev bilinçli ürün tedariği ve tedarik edilen ürünlerde güvenilir, bakanlık tarafından onaylı işletmelerden temin etmeye dikkat edilmelidir.